Edouard J. Philippe Lindemans, een (bijna) doof-blinde kunstenaar, is opgeleid aan de voormalige Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, nu bekend als de Sint Joost Academie. Daar werd een specialisatie in de Vrije Grafiek ontwikkeld, met een focus op technieken zoals droge naald, mezzotint (ook wel zwarte kunst genoemd), lino en reliëfdruk. In de afgelopen jaren is er ook veel geëxperimenteerd met gemengde technieken. Ondersteund door een team van kunstbuddy's, die bijstaan in het realiseren van de werken, komen de ontwerpen voort uit een rijke verbeelding en worden in samenwerking uitgevoerd.
De recente werken die hier te zien zijn dienen als een manier om om te gaan met de gevolgen van de ziekte van Usher type IIA. De werken vormen een visueel afscheid van het zien en richten zich op landschappelijke elementen die ooit werden waargenomen.
Na het compleet maken van de 25- delige serie van het Gebroken Landschap die een vorm van verwerking bieden, zal Edouard zich richten op een benadering van Het Landschap in bredere zin, conceptuele vormen zoals hij geleerd heeft op de academie.
Het doel is om de filosofie van het landschap te vertalen naar een persoonlijke beeldtaal, een eigen idioom. Door dit proces ontstaat een schriftuur waaruit autonome beelden voortkomen, los van het landschap zelf. Deze beelden dienen ter verdieping van het creatieve maakproces, een concept dat werd geïnspireerd door de lessen van hoofddocent Dick Cassée.
Naast de beeldende kunst is er ook een passie voor het schrijven van gedichten, een andere manier om te reflecteren op het verlies van het zicht.
Tijdens Edouard's studiejaren ontstond een sterke invloed vanuit de literatuur, met name door de werken van Marcel Proust en Louis-Ferdinand Céline. Daarnaast is er een diepe fascinatie voor Franse filosofen zoals Voltaire en Sartre, met een bijzondere passie voor Albert Camus. Camus' schrijfstijl, gekenmerkt door eenvoud en precisie, heeft een blijvende indruk achtergelaten.
Het meest recente werk is te zien op YouTube onder de titel 'Het gebroken landschap'.
Neem gerust een kijkje om deze visuele taal en artistieke visie inzichtelijker te maken.